Albert Balog retro-kollekciója (katalogizálásához)

Albert Balog retro-kollekciója (katalogizálásához)

A titokzatos Sega Dreamcast "VA2 revízió" alapos felfedezése (rész #2)

2024. március 06. - Albert Balog

knock-off.png

Újabb felfedezést tettem a VA2 BIOS-ommal (v1.022). Az emulátorokban végzett további vizsgálat és kísérletezés után valóban tud játszani GDI-játékokkal, de nem képes CDI-játékokkal játszani, akárhogy is próbálkozom.

Fent látható a "Kiss Psycho Circus" lemezem feltört példánya, amely GDI formátumban fut. Azt lehet mondani, hogy feltört másolat, mert egyszerűen megváltoztattam az első szinten a lila égbolt textúráját barnára (utolsó szint). Lényegében ez most egy "nem hivatalos" GD-ROM, 😉 magam készítettem.

Szóval részben tévedtem. A VA2 BIOS-nak (v1.022, chip MPR-23558) valóban van "némi" haszna az emulátorokban, mindaddig, amíg csak GDI fájlokat játszol vele.

Ez egy nagy elméletet adott nekem. A VA2 BIOS valóban képes "nem hivatalos" GDI-fájlos játékokat játszani, és ez a BIOS, ahogy látom, CSAK a MIL-CD-ket (CDI fájljátékokat) zárja le a rendszerindítástól. Az előző bejegyzésemben leírtam, hogy ez a BIOS hogyan nem működik CDI fájlokkal (csak a CDI formátumú zenei albumok működnek).

A titokzatos Sega Dreamcast "VA2 revízió" alapos felfedezése (rész #1) - Albert Balog retro-kollekciója (katalogizálásához) (blog.hu)

knock-off_2.png

Ezzel együtt a Sega biztonságának egy része ki van téve. Megcsinálták ezt a konzolkészletet, hogy csak ne olvasson MIL-CD-ket (CDI fájljátékokat), de ahogy azt a barna égboltot ábrázoló "Kiss" képernyőképemnél láthatta, a Dreamcast utolsó tétele valóban képes lejátszani a knock-off GDI játékokat. Tehát ha lenne egy üres GD-ROM lemezem (nincs ilyenem), és ráírnám a "Kiss" játékomat a megváltozott textúrákkal, akkor működne. 😮

Oké, ez egy még nagyobb elméletet ad. Ha valaki GDEMU-t csinálna a VA2-hez, most, hogy megmutattam, hogy a BIOS teljesen kihasználható GDI formátumban, szó szerint az egyetlen akadályt az alaplap PS1-es típusú kapcsai jelentik.

prongs.jpg

Nem vagyok képes erre, és nem vagyok technikus vagy mérnök, de ha a VA2-nak saját GDEMU-ja lenne, akkor rendesen képes lenne elindítani és GDI-játékokat játszani rajta. Az egyetlen játék, amelyet nem indít el és nem játszhat, a CDI-játékok, mivel a Sega BIOS-a (v1.022, chip MPR-23558) csak a CDI formátumhoz rendelkezik biztonsággal.

El tudom képzelni, hogy valakinek 2001-ben vagy 2002-ben volt egy csomó üres GD-ROM lemeze, és egy csomó letöltött játékot égetett el, hogy játszhasson az utolsó köteg Dreamcastján. 😂

Emlékezzünk vissza, hogy a 2000. októberi és november eleji VA2-ekben még mindig megtalálható a VA1 BIOS (v.1.01d, chip MPR-21931), de az alaplapon továbbra is pontosan ugyanazok a PS1-stílusú csatlakozók.

blank_gdrom.png

A bejegyzés trackback címe:

https://albalog.blog.hu/api/trackback/id/tr5718346765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása