Albert Balog retro-kollekciója (katalogizálásához)

Albert Balog retro-kollekciója (katalogizálásához)

A titokzatos Sega Dreamcast "VA2 revízió" alapos felfedezése (rész #4)

2024. március 26. - Albert Balog

Oké, ez egy nagyon fontos felfedezés volt. Félig igazam volt, félig tévedtem. És azoknak is, akik a "mikrokontrollerről" meséltek, félig igazuk van, félig tévednek. Az igazság valahol középen van.

Maguk a lemezmeghajtók univerzálisak a VA1 és VA2 között, és lényegében pontosan ugyanaz a meghajtó. Az egyetlen különbség szó szerint csak egy számjegy a matrica címkéjén.

Úgy döntöttem, hogy a VA2 tetején egy lemezmeghajtót táplálok és aktiválok, a VA1 két JST csatlakozójával és a lemezaktiváló kapcsolójával. A lemez forgott egy kicsit a VA2-n, majd megállt. 🙁

20240326_010115.jpg

Hasonlóképpen, ugyanazt a lemezmeghajtót tápláltam és aktiváltam egy VA1 tetején, a VA2 két JST csatlakozó és a lemezaktiváló kapcsolója segítségével. A lemez forgott egy kicsit a VA1-en, majd megállt. 🙁

20240326_011052.jpg

Ha azonban mindkét kapcsolót lenyomva tartja, a lemezmeghajtó szokatlan mintázatot okoz. Furcsa pörgési sebesség, kis zajok, állandó mozgás, de nehezen olvassa a játékot. Ez azt jelzi, hogy van egy szoftver-illesztőprogram (amelyet a kapcsoló aktivál), amely kompatibilissé teszi az adott Dreamcast gépváltozattal.

A két Dreamcastot a szokásos módon újra összeraktam, és működtek. Most nincs probléma.

Az itt végzett kísérletem valami fontosat mond nekem. Két dolog:

1. A VA2 alaplapján van valamiféle speciális szoftver-illesztőprogram (!!!), ami ismeretlen, és amely a játék adatfolyamát táplálja. Ez azt jelenti, hogy sokan tévedtek, amikor azt mondták, hogy a VA1 és VA2 „teljesen különböző lemezmeghajtókat használ”, azonban az alaplapon lévő szoftver, amely a megfelelő konzol (VA1 vagy VA2) meghajtóját táplálja, más. 🤔

2. Ez kísérlet azt mutatja, hogy a JST tápcsatlakozók "átadják" az áramot a lemezmeghajtónak, ha a lemezaktiváló kapcsolót FOLYAMATOSAN lenyomva tartják.

Megalkottam a tökéletes analógiát. 😀 Olyan lenne, mintha CD-író lenne egy játék PC-n. A slotok mind egyformák, jól csatlakoztathatók, függetlenül attól, hogy melyik számítógépen van.

Ha a CD-írót Windows XP-n (VA2 alaplap) használtam, akkor a Windows 95 illesztőprogram (VA1 alaplap) nem fog működni semmin. Hasonlóképpen, a Windows XP illesztőprogramja nem fog működni Windows 95 rendszeren.

Ez a CD-író azonban tökéletesen fog működni az elismert illesztőprogramokkal. XP-t használnak XP-vel, és 95-öt a 95-tel használják. Ez az én Dreamcast folyamatábrát, az én hasonlatokkal.

software_driver.png

Félretéve a képet, emlékszel az 1. és 2. pontra, amelyek korábban pirossal voltak kiemelve? Most további 3 következtetést vonok le a GDEMU-val kapcsolatban:

1. Úgy tűnik, hogy a JST-t és a "virtuális" lemezaktiváló kapcsolót (amelyet folyamatosan nyomva tartanak) automatikusan kezeli a GDEMU. Ez a rész már emulálva van.

2. Mivel a GDEMU VA1 szoftveres illesztőprogramokkal rendelkezik, ennek az illesztőprogramnak valahogyan be kell "lopódnia" a VA2 alaplap nagyszámítógépébe. Hogy ehhez magára az alaplapra kell-e forrasztani, vagy a VA2 16 tűs FPC-csatlakozójává kell-e alakítani (a JST és VA2 lemezaktiváló kapcsolót megkerülve), a jövő kérdése.

3. Ki kell találnom, hogyan lehet "közvetlen feedet" csinálni a GDEMU adataiból, hogy a VA2 alaplapján keresztül lejátszhassam, megkerülve a VA2 szoftver-illesztőprogramját aktiváló kapcsolót.

A bejegyzés trackback címe:

https://albalog.blog.hu/api/trackback/id/tr5718363939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása